måndag 26 oktober 2009

Citronpaj

Johan Sörberg är en mycket duktig kock som alltid lyckas hitta på riktigt bra idéer. Denna gången fick han mig att prova sin citronpaj som verkligen var över förväntan. Perfekt när du ska ha middag för ett par vänner. Lite mer komplicerad än en kladdkaka men inte lika komplicerad som en trevånings marängtårta. Smarrig och saftig med krispig botten. Tar ungefär 2 ½ timme att göra.

Bilden är lånad från recept.nu

Du behöver:

till grunderna:
2.5 dl florsocker
3.25 dl vetemjöl
1 ägg
100g smör

citronkrämen:
2 st ägg
1.29 dl socker
2 st citroner, skalet
1 dl citronsaft
150 g rumstempererat smör

Gör såhär:
1. Blanda smör, mjöl, ägg och florsocker till en fin deg och låt den stå i kylen i omkring 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Lägg ut degen över en pajform (ungefär 2-4 mm tjock brukar bli lagom) och låt den stå i nedre delen av ugnen i 6 minuter.
4. Blanda socker, citronsaft, ägg och citronskal i en kastrull. Låt det värmas upp till ungefär 85 grader. Termometer till detta finns att köpa i vanlig livsmedelsbutik, heter hushållstermometer.
5. Häll över krämen i en värmetålig skål. Låt den sedan stå tills den når rumstemperatur (8 grader).
6. Blanda smöret med krämen och häll det i pajskalet.
7. Låt stå tills krämen stelnat
8. Klart för servering! Smaklig måltid.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar