Du behöver:
12 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1.25 dl strösocker
100 g smör
1 st ägg
0.5 tsk salt
0.6 pkt jäst
1 paket saffran
russin
1 st ägg till pensling
Gör såhär:
Sätt ugnen på 230 grader. Smält smöret i en kastrull och häll över mjölken. Låt det svalna till fingertemperatur och häll i matbredaren. Smula i jäst och rör tills klumparna är borta. Då häller du i saffran, salt, socker och ägg. Blanda sedan i hälften av mjölet och blanda sedan tillsätter du nytt mjöl tills degen känns lagom fast. Låt degen stå i ungefär åtta till tio minuter sedan knådar du vill den. Låt sedan degen jäsa i 30 minuter i en bunke. Sedan är det bara att börja göra lussekatterna. Lägg de färdiga på bullplåtspapper under en handduk och låt jäsa i ytterligare 45 minuterna eller tills du ser att de blivit ungefär dubbelt så stora. Smeta på ett rårört ägg och pensla på och ställ sedan i mitten på ugnen i 10 - 14 minuter beroende på hur mörka du vill ha.
Smaklig spis!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar