torsdag 24 december 2009

Lussekatter

GOD JUL! Nu är det snart dags att sätta sig med släkten framför kalle anka och julmysa. Äta julmat och dela ut julklappar med nära och kära. De flesta följer traditionen och äter även lussekatter. Jag kan stolt säga att jag är en av dem! Lussekatter är något av de godaste jag vet och jag tröttnar aldrig. Så här har ni mitt recept på mina mumsiga lussekatter. GOD JUL IGEN!



Du behöver:
12
dl vetemjöl
3 dl mjölk
1.25 dl strösocker
100 g smör
1 st ägg
0.5 tsk salt
0.6 pkt jäst
1 paket saffran
russin
1 st ägg till pensling

Gör såhär:
Sätt ugnen på 230 grader. Smält smöret i en kastrull och häll över mjölken. Låt det svalna till fingertemperatur och häll i matbredaren. Smula i jäst och rör tills klumparna är borta. Då häller du i saffran, salt, socker och ägg. Blanda sedan i hälften av mjölet och blanda sedan tillsätter du nytt mjöl tills degen känns lagom fast. Låt degen stå i ungefär åtta till tio minuter sedan knådar du vill den. Låt sedan degen jäsa i 30 minuter i en bunke. Sedan är det bara att börja göra lussekatterna. Lägg de färdiga på bullplåtspapper under en handduk och låt jäsa i ytterligare 45 minuterna eller tills du ser att de blivit ungefär dubbelt så stora. Smeta på ett rårört ägg och pensla på och ställ sedan i mitten på ugnen i 10 - 14 minuter beroende på hur mörka du vill ha.
Smaklig spis!



0 kommentarer:

Skicka en kommentar